Friday, December 3, 2010

#1 : Tutorial Header Transparent .

Well , memandang kan aku memang hari hari kebosanan , so aku buat tutorial ni . Maybe ramai je yang dah reti buat . Tapi tak salah pun kan . I'll show u the simple way one . Lepas korang reti buat yang simple lame2 mesti reti sendiri nak buat yang lebih sikit dari simple . Jom tengok step step yang perlu :) 

PS : Pastikan korang betul2 dalam mood nak belajar buat bende ni . Kalau tak korang cepat fed up bile ade yg tak jadi :)



 First thing first , korang perlukan template kosong ala-ala header macam ni . Macam yang aku selalu guna 774 x 264 .


 Then , just tulis lah ape yang korang nak tulis dekat header tuh . Buat la nak senget2 ke ape ke , warne nak macam warne pelangi ke . Pilih ikut kesesuain blog korangg . 


 Okay , let say korang nak glowing text kan .Just pergi dekat LAYER . Kalau takde tab Layer kat tepi tuh boleh cari dekat window dekat tab atas . Or just klik F7 for shortcut.  Then dekat layer klik words yang nak di glow kan . Tekan simbol 'fx' dekat bottom layer tuh . And ambik outer glow .

LAYER ----> Klik perkataan nak di glow kan ----> fx (bottom layer) -----> Outer glow .


 Bila korang dah klik outer glow tuh akan keluar window yang macam atas ni . Dekat situ korang boleh adjust sendiri nak warna apa glow tuh , die punye opacity and so on . Boleh cube ikut macam yang korang sukeee :)


 Oh ye . Kate kan jugak korang nak letak gamba korang or ape ape lah kan dekat header tuh , mule mule open lah gamba tuh . Macam aku pilih yang gamba pink atas ni .
 Korang klik IMAGE ----> MODE -----> Indexed colour .


 Then klik Magic Wind Tool . Yang dekat dalam kotak merah aku letak tuh . Shortcut just klik 'W' .Korang klik Magic tool tuh atas gamba tuh . Nnt akan keluar dash dash yang bergerak gerak .

 Tekan keyboard huruf 'E' ataupun klik simbol eraser . Korang padam la yang tak diperlukan .


 Then , hasil die akan jadi macam ni . 


 Kalau korang just nak ambil gamba girl tuh atau cloud tuh je kan , korang gi tukar mode gamba balik .
IMAGE ----> MODE -----> Klik RGB colours . Then baru boleh padam mane2 yang laen korang taknak . Klik arrow yang paling atas dekat tab sebelah kiri ni , then tarik gamba korang nak dekat header tuh .


 Aku ambik gamba awan . So , dapat lah macam ni . Then , klik Layer . Korang press CTRL then klik kesemua layer yang ade dalam LAYER tuh .Tekan right hand click then MERGE LAYER . Nanti die akan tinggal jadi 1 layer je . 


Lepastu ,nak dapatkan transparent macam ni , ikut step macam mane aku nak ambik gamba awan tadi . 

IMAGE ----> MODE -----> INDEXED COLOR ----> MAGIC WIND TOOL (W) ----> ERASER

Dah habis padam , sebelum save jangan lupe tukar mode jadi RGB colour balik
IMAGE -----> MODE -----> RGB colour -----> SAVEEEE ! :D
*Sile pastikan Save as .PNG :)




Okay , Siap . Maybe at first sape sape yang memang taktahu memang rase mcm susah la nak buat . Kadang tuh ade je bende yang tak jadi . Gune Adobe Photoshop ni memang korang kene byk Try n Error . Kadang2 bile korang Try n Error tuh korang dapat tahu bende lain . Till the , Selamat Mencube ! :) Any errors just tanye je eh :)

No comments:

Post a Comment