Tuesday, February 22, 2011

Budak SPM '10 :)


Dengar dengar cerite result SPM nak keluar dah ehh . About 2,3weeks more eh ?  Haa . Konfemm cuak habis sehabis nye kannn . Haha , Goodluck la budak budak SPM '10 :) Better prepare yourself starting from now .

Hari ambik result tu 2 benda je , antara korang akan menangis kegembiraan teloncat loncat , or korang akan meraung kesedihan sambil mengharapkan haritu hanyalah mimpi korang and rasa macam nak pegi terjun bangunan . 

Common lah . Sebelum SPM mesti korang penah rasa antara 2 ni waktu PMR and UPSR . I've experienced both . Macam aku penah cakap , hidup ni kan macam roda . Kadang kat atas kadang kat bawah . It is trueee . 

Aku pernah berada di atas dengan gemilang nye la waktu UPSR and waktu PMR . Time mcm tak penting sangat . Penting pun orang duk score pasal aim MRSM n SBP . Aku harapan lah . Bainun je nak aku . Nasib ada yang nak . Tak kisah . Sekolah mana mana pun sama . Orang kata Bainun sekolah gempak . SPM aku ? Hampeh jugak . Sekolah bukan melabangkan kecemerlangan kau . Kau melambangkan kecemerlangan sekolah . 

Aku pernah jatuh dengan teruk sesangat teruk waktu ni lah . SPM . Which is exam yang orang kata paling penting . 17tahun kita duk blaja hanya lah tujuan nye untuk tu je . Tapi aku ? Dapat result mcm baru belajar 17hari . Okay fine . Let it go . Past is past .

Budakbudak nak ambik result ni , mungkin korang akan ada yang tempat sama mcm aku ni . Tapi berdoa lah tak . Waktu tu , antara korang ataupun kawankawan , Bf/Gf , sedaremare , kembar korang yang in the same place dgn aku , korang cakap lah apa . Orang tu akan dengar . But dengar masuk telinga kiri keluar telinga kanan . If u're not in that place u'll not understand . Sgt menyakitkan bila tgk benda yang kita aim selama ni , tambah lagi kalau kita diberi harapan yang tinggi , tapi tak dapat . Rasa macam diri ni mcm useless sgt sgt . Mula lah menyesal tak sudah . Menyesal benda yang dah lepas takde guna . 

Tapi , korang ingat la balik . Pikir balik . Apa yang kita dapat tu melambangkan usaha kita . Aku cakap mcm ni sebab aku risau nanti ada yang frust tertonggeng then telan macam macam or wtv . Korang jangan macam tu . Korang tak mati kalau SPM korang faild sekalipun . Just korang tak sempat kecapi kejayaan diwaktu saat akhir korang menghabiskan zaman persekolahan . 

"Ingatlah , kalau awak tak berjaya kat sini  , awak akan berjaya di satu tempat lain. Make a change , your attitude "

Ingatlah korang . Kata kata ni sangatlah benar . Kalau korang frust , menangis seminggu tak berhenti , seminggu tak makan aku takboleh cakap apa lah . Aku pun lebih kurang tu je dulu . But jangan sampai memuaratkan diri . You will success . Trust me . Don't ever give up kerana SPM teruk . Kita mungkin bodoh waktu tu , tapi masih banyak masa untuk kita pandai . Masih banyak cara kita boleh berjaya . Cuma jalan singkat dan jalan panjang je yang membezakan . You choose . 

Yang berjaya , jangan bermegah kerana kejayaan korang takkan selamanya dapat kalau korang lupa daratan . Yang tak berjaya , theres still a way . A chance for u . Don't ever give up okay ? Goodluck budakkbudak ! Wishing u all the besttt :)

UPU ? Please make the best choice . The most suitable for you . Kalau tak tau kos tu menatang apa nak belajar , carik la senior2 tanya . Kadang kalau senior tu bukan kos tu maybe dia tau jugak sikit sikit . Just ask . They won't bite you . Don't worry :) Or just surf internet . Banyak je kan . Till then , toodles :)


Later , kalau rajin aku cerita sikit sikit pasal kos kos dekat U , and about matrix , asasi , poli or wtv . But in a simple word . Sebab aku pun tak tau sgt . Tanya pasal QS aku tauu la cakap banyak . Hee :)



No comments:

Post a Comment