Wednesday, May 4, 2011

Minat,pengaruh & sikap .

# sharing opinion&experience session


Act dah lama la kan , ada few ppl yang tanya macam mana aku boleh pergi sejauh dan sebaik ni . Means , yeap ,some ppl know yang SPM aku dulu teruk . Bukan teruk sikit , gila teruk . With just 3A's and itu pun bukan A+ and dapat D for addmath . Teruk gila la nak banding dengan yang atas sampai bawah AAAAAAAAA je .But I manage to perform quite well bila dah masuk Dip . Itu pun Alhamdulillah lah dapat tempat jugak dkt Dip ni .



Macam mana eh ? Bila orang tanya actually aku pun tak tahu nak jawab apa . Sama jugak . Time SPM aku phone texting (okayakumemangbawakfonpergihostel) , surfing (FB/MS/Blog)  sama je macam sekarang . Takde apa yang lain . Aku tercari cari jugak apa yang lain aku buat sampai sekarang aku boleh lakukan dulu takkk *frust T____T



choose a right way for the sake of your future 

Then , aku rasa the answer it is about minat,pengaruh dan sikap.



Habis PMR , nak menduduki SPM , semua orang ckp . SPM susah SPM susah , Addmath susah , SPM the hardest exam in the world bla bla bla . Kalau korang tak dgr tu semua , aku dengar . And bagi aku . Benda tu yang pengaruh aku . Like seriusly . Hell gila siape yang menyebar kan benda benda macamtu . Belum lagi nak try kita dah dijatuhkan oleh propaganda mcm tu . Tak bagus . Itu tak bagus . Negative thinking . I'm not saying all this propa 100% yang jadi penyebab result aku teruk . Tapi ini lah permulaan yang sikit sikit menjatuhkan tanpa aku sedar . Sila la elakkan cakap , Addmath susah , Kimia pening , Bio tahpape . Kite tengok kan , ada yang perform well untuk subjek subjek tu . Tu pulak sebab minat . And maybe otak genius lah kan . Some ppl really born with genius brain . Baka mak ayah or something like that .



Bila aku masuk Dip , aku masuk satu course yang memang aku tak tahu apekejadah benda ni . Whattheheck Quantity Surveying ? Sebab QS ni course yang aku pilih bila nak buat rayuan dalam keadaan kelam kabut nak balik PLKN . Kira tangkap muat je lah . Time tu pikir janji dapat sambung belajar . Alhamdulillah . Tuhan permudahkan semua benda . Bila dah mula belajar , aku minat QS ni . Aku rasa macam ngam gila dgn course ni and tiba tiba rasa bersyukur nasib baik tak dapt the first 8 choice UPU . See , kite takboleh frust nak bunuh diri macam tu je bila dpt result teruk , bila tak dapat U . Semua ada hikmah . God planned everything from the beginning . DIA yang lebih mengetahui terbaik untuk kita .

So bila aku dah rasa minat , rasa ngam , tu yang mendorong aku sampai tahap macam ni . And lagi satu , U ni bagi aku merupakan tempat terbaik untuk ubah sikap . Kita jumpa semua orang baru . Memang la ada la sorang dua kawan sekolah . Itu je lah . Ambik la peluang ubah yang mana negative jadi positive bila dah pergi kat tempat yang baru . Sebab orang kat tempat baru taktahu perangai lama kita mcm mana . Tak rugii . I'm doing that . Ada lah sikit sikit . Tak sume pun barubah . Kuat tidur , tengok movie 24hrs , surfing internet tak ubah ubah pun . Hihi . Yang mana aku rasa mampu and kebaikan untuk aku . Aku buat .


Minat , pengaruh , sikap . 3 benda penting . Seriously . Kalau tiga tiga tuh negatif je , memang tak kemana lah kan .


Have a good day peeps !

When there's a wiil , there's a way 
Dimana ada kemahuan , disitu ada jalan .

So trueee this quote .






Love, Anis

No comments:

Post a Comment