Saturday, July 23, 2011

Triffle Berry De coco

muahahahaha kemain je nama triffle akuuu . haha ini kali kedua aku buat . eh kedua dh ? haha time first time buat tak berapa nak jadik . so takde la aku nak ceritaa . yang kali kedua ni berjaya sikit . yayy ! kenapa berry de coco ? sebab triffle aku , aku letak buah stoberi dengan nata de coco je . hehh kalau engkorang surf google resepi dia supposed letak buah koktail dalam tin tuu . tapi since aku tak suka sgt koktail sbb kadang kadang tah buah ape ntah die letak nnt tak sedapp ngehh . lagipun buah yg nak letak tu depends atas selera kita kan . dah selera aku tak suka. memang aku tak letak . hihi

Cara buat dia tak susah mana pun . Tapi take time sikit laa . Fun okay main masak masak dessert ni . hihi :)
Apa bahan yang korang perlu justtt ,


- swiss roll cake (tak kesah la engkorang nak jenama , or size cemana . apapun boleyy)
- tepung custard (2-3sdb)
- jeli kristal ( aku beli jenama nona prise stoberi)
- gula (2-3sdb)
- susu sejat (susu cair) 1 tin
- nata de coco / koktail / any buah yg korang suka


STEP 1 :
hangpa pi susun swiss roll dalam bekas yang korang nak buat triffle tu . susun rapat rapat , mampat mampat hokehhh

STEP 2 :
kemudiaann , bukak koktail/nata decoco korang tabur atas swiss roll . and jangan lupa jugak renjis renjis sikit air manis koktail tu atas swss roll . lembap lembap kan dia sikit .

STEP 3:
Then , korang amek 2-3sudubesar kustard letak la dalam mangkuk ke hapa beserta sedikit susu cair untuk dijadikan liquid utk mengacau kustard tu . sikit je . sesedang elok korang boleh kacau kustard tu . dalam 1/4 cawan ke . Selebih nya susu korang panas kan dalam periuuk tau .

STEP 4 :
Dah agak agak panas and mendidih dah susu tadi , and dah sebati korang kacau kustard tu , masukkan kustard dalam susu panas tu . jangan tutup api lagi . kacau sampai jadi kuningg , pekat dan likat dan tutup apii .
STEP 5 :
lepas itu boleh la tuang kustard tu untuk jadi layer seterusnyaa .

STEP 6 :
Korang tunggu lapisan kustard tu mcm dah keras sikit then tuang lapisan jeli . Macam mana nak buat jeli ? Boleh tengok blakang kotak jeli tu . Senang jeee :) Lepas letak jeli korang bole la hias lagi letak buah stoberi ke ape ke yg korang nak . Sejukkan dalam peti ais , then siaap ! :D


Haa . senang je kannnn ? Untuk first time aku buat ni , sebab aku takde 1 pun bahan bahan yg di perlukan dekat RM20 lebih jugak la sume sekali aku beli .

Sooo , yang nak try boleh pi try eh ? :) *mulamula terilham buat triffle tengok cikepal buat* tapi aku tak beli whipped cream so aku tak guna resepi die . source aku kat sni ------>> http://resepi.iluvislam.com/v1/articles.php?article_id=44


Ni la hasil triffle aku untuk kali keduaa :) (dari pandangan atas)

Yang ni first time . Nampat tak tak menarik lansung ? Jadi mcm ni sbb kustard tak cukup keras so bile tuang jeli die dah becampur .
*yang first time ni aku ada letak buah laici jugak :)*



Till then , selamat mencubaaaa ! :D
-

No comments:

Post a Comment