Dah masuk ramdhan hari ke 12 kan hari niii ? So macam mana puasa semuaa ? ada baikk ? :)
Hari ni, just nak selit sikit resepi spaghetti buat untuk berbuka semalam . serius sedap ! *housemate la cakap* hihi Ni kira first time kot buat bolognese. Before ni pernah la buat carbonara punya je. Whatever it is . Dedua senang je nak buat . Ada sos prego tu mmg jalan je . Tengok kan dalam iklan dia . Senang je :) And cepat ! Sesiapa yang mengidam makan spaghetti tu boleh la try . Lagi puas hati buat sendiri buat sendiri sbb boleh makan banyak mana kita suka n letak ingredients bebanyakkk ! :D
So what you need are :
Sos Prego tradisional ( aku guna tin paling kecik tu 300gm - boleh makan 4-5 orang)
Spaghetti (any brand also can , aku guna cap ayam je . Tesco punya hikks)
Carrot - potong dadu , qtty ikut tahap kesukaan korang terhadap carrot :)
Tomato - potong dadu n qtty pun ikut suka la nak byk mana . aku guna half je smalam sbb tak suka sgt . tp tomato lebih lagi ok kot .
Minyak untuk menumis
Bawang putih - mayang halus/blend/tumbuk
Pearl onion - potong dadu
Daging/Ayam kisar - Aku beli daging kisar je . Ayam guna bahagian isi yg mmg dah ada then potong kecik2 .
Sosej potong serong atau bulat
*Oregano - kalau ada untuk menaikkan bau dan presentation yg menarik . tak ada pun sedap jugak :)
Okay now , let's cook ! :D
Step 1 : Panaskan minyak , masukkan bawang putih dan pearl onion . Tumis sehingga kekuningan dan naik bau .
Step 2 : Masukkan daging/ayam kisar n sosej . Masak sehingga air menjadi sedikit kering dan daging nampak kekuningan sikit .
Step 3 : Lepastu boleh la masukkan tomato yang dipotong dadu , kacau kacau sekejap then terus tuang sos prego 1 tin tu .
Step 4 : Masukkan pulak carrot then kacau2 biar didih sampai korang rasa dah puas hati masak , boleh la tutup api . Siap la tuu sos nya! hee
* ni lah rupa yang masak semalam :D *
Step 5 : Rebus spaghetti *quantity bajet2 untuk brapa org yang nak makan* - panaskan air sehingga mendidih dalam periuk , letak minyak masak sikit . Then masuk spaghetti masak dalam 5 minit , toskan dan siap! :D
Senangkan ? Sos prego ni mmg dia cukup rasa dah so no need tambah garam/gula/msg .Unless kalau korang ade tambah air ke sikit try2 la rasa kot dah kurang rasa . Since aku masak waktu puasa so aku just masukkan sesudu kecil Maggi cukup rasa tu sbb tak boleh nak try kan . And hasilnya mmg sedap la . n korang akan rasa puas hati sbb korang masak sendiriiiiii . weeeee . Selamat mencuba dan selamat berpuasa ! :D
No comments:
Post a Comment